GLUMAČKI TEČAJ I PRIPREME ZA STUDIJ GLUME

Voditeljica ovog programa Jelena Miholjević opisuje ga kao “tečaj kakvog bih i sama voljela pohađati u mladosti- iz iskustva profesionalaca koji su aktivni na sceni i pred kamerama, za sve one koje gluma zanima ili koji se pripremaju za prijamne ispite ili audicije”. Vrhunski profesionalci kroz praktičan rad dijele svoje iskustvo.

Program pokriva sve elemente pripreme za prijamni studij glume, ali je namijenjen i onima koji žele produbiti i proširiti svoje glumačko znanje i iskustvo.

Upoznat ćete razne glumačke metode i sudjelovati u procesu pripreme za uloge kroz koji prolaze profesionalni umjetnici kroz individualizirani pristup. Uz skupna predavanja i individualne sate, program uključuje barem jedno zajedničko gledanje kazališne predstave uz analizu, vježbe i pripremu za audicije kao i izradu profesionalnih fotografija za potrebe prijava za glumačke projekte.

Satovi se dogovaraju prema vašim vremenskim mogućnostima u malim grupama (vježbe) i individualno (rad na tekstovima, monologu, pjesmi).

14 susreta po 90 minuta, u malim grupama i individualno, te krajem kolovoza i početkom rujna rad na sceni u 4 termina.

Proces rada završavamo nastupom polaznika na sceni. Kroz ovaj tečaj imate priliku iz osobnog iskustva glumačkih profesionalaca upoznati scenu, život iza scene, vodimo vas u kazalište, analiziramo predstavu, pripremamo vas za audicije, dovodimo vam interesantne goste predavače, upoznajemo s dramskom literaturom…

Iz osobnog iskustva nudimo vam osobni pristup.

Prvi dio rada se provodi kroz nekoliko tematskih cjelina:

  1. Uvod (gluma kao poziv a ne posao, zanat- što je to i koliko znači, glumačke vježbe opuštanja)
  2. Priprema glasa, rad na glasu i rad na pjesmi (3 susreta)
  3. Imaginacija, improvizacija- vježbe
  4. Tijelo nikad ne laže, riječi da- vježbe za scenu
  5. Akcenti
  6. Vježbe disanja
  7. Trema- strah od nastupa- radionica

Drugi dio procesa bazira se na temeljitom rad na monologu, pripremi materijala za nastupe, audicije i prijamne ispite.

Prijavite se na vanda@prozorutv.hr


Trajanje tečaja: od travnja do rujna 2021.
(12 termina) i 4 termina početkom rujna, uz dodatne upute i konzultacije s mentoricom između susreta.

CIJENA TEČAJA: 5.000,00 kn . Mogućnost plaćanja u dvije rate.
12 termina + 4 u jesen  uz konzultacije i analize kazališnih predstava (40 školskih sati)

  • uključena izrada profesionalnih fotografija u studiju, korisna skripta s literaturom i osnovama teorije glume i ulaznice za kazalište kao i sudjelovanje na aktualnim audicijama.

Prijave otvorene 

VODITELJICA:

 Jelena Miholjević

Jelena Miholjević je diplomirala glumu na Akademiji dramskih umjetnosti u zagrebu 1992. Kazališna je i televizijska glumica, a ima iza sebe i niz sinkronizacija animiranih filmova. Do 1995. godine je članica ansabla Teatra &TD, a od tada je u anasablu GDK „Gavella“. Ostvarila je brojne uloge u filmovima (“U sredini mojih dana”, “Dok nitko ne gleda”, “Puška za uspavljivanje”, “Između Zaglula i Zaharijusa”, “Rusko meso”, “Ne dao Bog većeg zla”, “Što je muškarac bez brkova”, “Libertas”…), tevleizijskim serijama (“Obiteljska stvar”, “Olujne tišine”, “Zlatni vrč”, “Drž’te lopova”, “Prava žena”, “Crno-bijeli svijet”, “Počivali u miru”, “Brak je mrak”, “Luda kuća”, “Mamutica”…) i nizu kazališnih predstava Kao članica nasambla &TD i Gavella kaa i izvan tih kazališta (predstave “Poslije Hamleta”, “Dundo Maroje” na Dubrovač kim ljetnim igrama i dr.). 2020. nagrađena je u Crnogorskom narodnom pozorištu za ulogu Arkadine u „Galebu“, 2011. dobitnica je Nagrade hrvatskog glumišta za ulogu Kate u „Kati Kapuralici“ na Dubrovačkim ljetnim igrama, 2014. je dobila Godišnju nagradu Valadimir Nazor za kazališnu umjetnost za ulogu Olge u predstavi „Tri sestre“ kazališta Gavella, a prošle godine je osvojila Večernjakovu ružu u kategoriji Glumačko ostvarenje godine za ulogu Ksenije u televizijskoj seriji „Crno bijeli svijet“. Odlikovana je i redom Danice s likom marka Marulića za zasluge u kulturi.

Ističe da joj je kazalište još uvijek jedan od najvećih gušteva u životu, ali da osobito voli raditi na radiju. Rad s mladim budućim glumcima izrazito ju motivira i zanima i drži da u glumačkom poslu nikad ne prestajemo učiti.

Gosti predavači

Kroz tromjesečni rad kao i u završnim vježbama na sceni pridružit će nam se vrhunski umjetnici i profesionalci. Uz druge goste iznenađenja, neki od njih su Nina Violić, Sven Medvešek, Dražen Šivak i Šiško Horvat Majcan.

Nina Violić

Nina Violić glumica je i redateljica. Glumu je diplomirala na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti 1994. Do danas je ostvarila mnogobrojne zapažene kazališne, filmske i televizijske uloge te bila višestruko nagrađivana. Bila je članica ansambla Teatra ITD od 1995. 2007., kada postaje članicom Zagrebačkoga kazališta mladih, a od 2014. godine prvakinja je Drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Zlatna Arena za najbolju sporednu žensku ulogu, Jadranka u filmu “Blagajnica hoće ići na more” 2000., Večernjakova ruža 2002., nagrada za najbolju žensku ulogu na Susretima profesionalnih kazališta za djecu i mlade, za ulogu Mame patke u Ružnome pačetu, a 2011., nagrada za najbolju ulogu na Jugoslavenskome kazališnom festivalu, nagrada publike teatra.hr za izvođačicu 2012. godine. dvije nagrade ulogu Milene u predstavi Ciganin ali najljepši 2018. samo su neke od brojnih nagrada koje je primila za svoja glumačka ostvarenja.

Dražen Šivak

Dražen Šivak nakon studija na Akademiji dramske umjetnosti. dobiva status slobodnjaka i 1998 g. postaje član ansambla &TD, do 2006.g. Igra u svim dramskim kazalištima u Zagrebu, ali i izvan njega. Pokrenuo nezavisnu kazališnu skupinu Grupa (nekad Grupa i Glumci) i, zajedno sa Zijahom A. Sokolovićem, THEARTO projekt edukacije djece kroz umjetnost. Od 2002. do 2009 g. radi na ADU kao asistent na Katedri scenskog pokreta. Djelovao je u hrvatskoj i inozemstvu. U Mađarskoj je pokrenuo Thearto projekt na poziv Mu szinhaz iz Budimpešte. Sudjeluje u stvaranju klaunske scene u Hrvatskoj, surađujući s redateljicom i klaunskom učiteljicom Lee Delong. U 2019.g. u Barceloni pohađa Nouveau Clown Institute, pod vodstvom klauna Janga Edwardsa. Dobitnik je velikog broja nagrada za glumačka ostvarenja. Redovno drži radionice na temu prisutnosti i autentičnosti izvodjača, te kreativnosti.

Sven Medvešek

Sven Medvešek djetinjstvo je proveo u Beču a diplomirao je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. . Nakon Akademije Sven Medvešek ulazi u angažman HNK u Zagrebu, od 1993. djeluje kao samostalni umjetnik. 2002. godine postaje vanjski suradnik na Akademiji dramske umjetnosti, a 2004. počinje biti u stalnom radnom odnosu kao docent na Odsjeku glume. Nastupao je na hrvatskom, ali i na engleskom, njemačkom, talijanskom i francuskom jeziku koje tečno govori. Ostvario je broje uloge na u filmovima (“Oficir s ružom”, “Sedma kronika”, “Agonija”, “Polagana predaja”, “Potonulo groblje”, “Infekcija”, “Libertas”…) i televizijskim serijama, kao i nastupe u Dramskom programu hrvatskog radija. , a od 2008. u asamblu je GDK “Gavella”. 1997. godine dobio je nagradu Zlatna arena, za ulogu u filmu “Mondo Bobo” na Pulskom festivalu. Za svoj je glumački rad nagrađen mnogim prestižnim nagradama kao što su Zlatni vijenac 1991. godine, Vladimir Nazor 1992., Zlatna arena 1997 za glavnu mušku ulogu u filmu “Mondo Bobo”. Nagrada grada Zagreba 1997. te Nagrada Dubravko Dujšin 2002.

Šiško Horvat Majcan

Šiško Horvat Majcan završio je studij glume i lutkarstva na Umjetničkoj akademiji u Osijeku 2010. godine. Za vrijeme studiranja radio je u Gradskom kazalištu Joza Ivakić, Dječjem kazalištu Branko Mihaljević, HNK Varaždin, HNK Osijek, Hrvatski Dom Vukovar, a glumio je u predstavama kao što su Čudnovate zgode šegrta Hlapića, Dundo Maroje, Mačak u čizmama i mnogim drugima. Igrao je razne uloge u domaćim serijama a snimio je i nagrađenu radio-dramu Jerihonska ruža u režiji Anice Tomić. Od 2009. je suradnik Programa za djecu i mladež HRT-a, sinkronizira animirane filmove, igra u kazališnim predstavama za djecu i odrasle.