GLUMAČKI TEČAJ I PRIPREME ZA STUDIJ GLUME

ZIMSKI CIKLUS:

Veljača- travanj 2024.

GLUMAČKI TEČAJ- tromjesečni ciklusi: listopad- prosinac/ veljača- travanj/ svibanj- srpanj/ rujan

Dodatna intenzivna radionica uoči prijamnog ispita (za polaznike koji su završili tromjesečni tečaj): rujan 2024.

Nastavljamo s glumačkim tečajevima pod vodstvom Jelene Miholjević i kolega. Tečaj je koncipiran kao tromjesečni ciklus kroz koji se kombiniraju grupne vježbe, individualni mentorski pristup i radionice na sceni s mentorima (Jelena Miholjević, Nina Violić, Dražen Šivak, Sven Medvešek, Šiško Horvat Majcan i drugi). Uz predavanja i praktične glumačke vježbe vodimo vas u kazalište uz analizu, u studio kako biste imali profesionalne fotografije i snimke za potrebe audicija i raznih prijava, pripremamo korisne materijale i obećajemo jedno divno iskustvo, proširivanje znanja i brušenje vještina, naravno uz stjecanje novih prijateljstava i dobru zabavu. Program je namjenjen svima koji žele produbiti glumačko iskustvo, amaterima, kao i onima koji se pripremaju za prijamni na studij glume. Iz osobnog iskustva nudimo vam osobni pristup.

Nakon završenog tromjesečnog tečaja moguće je upisati intenzivnu kratku radionicu u rujnu uoči prijamnog ispita. Kroz 4 susreta unutar jednog tjedna polaznici će na sceni prolaziti i usavršavati pripremljene materijale za prijamni ispit.

Također, moguće je i nastaviti tečaj u naprednoj grupi nakon završenog tromjesečnog tečaja.

Cijena tečaja: 465 (plaćanje u tri mjesečne rate)

Termini ZIMSKOG tromjesečnog ciklusa:

1. GRUPA- pripreme za prijamni ispit (rad na monologu, pjesmi, priprema materijala za prijamni):

veljača- travanj 2024. nedjeljom

2. GRUPA- glumački tečaj: (istraživanje, rad na tekstu, glumačke tehnike)

veljača- travanj 2024. nedjeljom

Lokacija: Studio Ilica, Ilica 61

Intenzivna radionica pred ispit:

rujan 2024.

cijena intenzivne radionice: 105 / 791.12 kn (za polaznike koji su završili tromjesečni tečaj ili već imaju pripremljene materijale za prijamni ispit)

Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 HRK

Prijave su otvorene

Susreti se dogovaraju prema vašim vremenskim mogućnostima u malim grupama (vježbe) i individualno (rad na tekstovima, monologu, pjesmi). Tečaj se većim dijelom održava vikendom.

TROMJESEČNI TEČAJ:

15 TERMINA:

12 susreta po 90 minuta/ 24 školska sata

(uključeno jedno ili dva predavanja/ radionica gostujućih predavača i mentora)

1 terminzajednički odlazak u kazalište uz analizu nakon predstave

1 termin- fotografiranje i snimanje u studiju i vježba castinga

– 1 termin- nastup na sceni

– Individualne konzultacije

– Materijali za rad

– Sudjelovanje na aktualnim audicijama

– i druga iznenađenja i aktivnosti…

Proces rada završavamo nastupom polaznika na sceni

Prvi dio rada se provodi kroz nekoliko tematskih cjelina:

Uvod (gluma kao poziv a ne posao, zanat- što je to i koliko znači, glumačke vježbe opuštanja)

Priprema glasa, rad na glasu i rad na pjesmi

Imaginacija, improvizacija- vježbe

Tijelo nikad ne laže, riječi da- vježbe za scenu

Akcenti

Vježbe disanja

Trema- strah od nastupa- radionica

Drugi dio procesa bazira se na temeljitom rad na monologu, pripremi materijala za nastupe, audicije i prijamne ispite.

Prijavite se na vanda@prozorutv.hr

Na tečaju sam naučio jako puno korisnih vježbi koje po mišljenju definiraju dobrog glumca. Dobio sam osjećaj za prostor i svoje tijelo u njemu. Oduševljen sam i predavačima i njihovom susretljivošću i strpljenjem! Mislim da me ništa nije moglo tako dobro pripremiti na to što me čekalo kao taj tečaj!
Florijan
Tečaj pruža potrebnu interakciju, lakše spoznavanje i analiziranje emocija, fizički i psihološki rad na sebi, puno korisnih uputa i savjeta koji su mi pomogli upisati akademiju. Mislim da je bitan i kontinuitet vježbanja koji mi je pružio ovaj tečaj! Preporučujem ga svima pa čak i onima koji se ne odluče studirati glumu!
Vid

Ako želiš raditi na sebi, isprobati nove, ultra zanimljive i zabavne stvari, upoznati vrhunsku ekipu, steći nova prijateljstva i poznanstva, učiti od profesionalaca, uz jednostavan i prilagodljiv način, individualan pristup ili rad u timu, uz odličnu atmosferu od srca preporučujem da upišeš “Glumački tečaj i pripreme za studij glume”.

Stella

Tečaj je odlično zamišljen i organiziran. Rad s profesionalnim glumcima naučio me puno i oslobodio u mnogim segmentima glume i izražavanja. Divna je prilika učiti od ljudi koji tako nesebično dijele ono što znaju.

Lucija

VODITELJICA:

Jelena Miholjević

Jelena Miholjević je diplomirala glumu na Akademiji dramskih umjetnosti u zagrebu 1992. Kazališna je i televizijska glumica, a ima iza sebe i niz sinkronizacija animiranih filmova. Do 1995. godine je članica ansabla Teatra &TD, a od tada je u anasablu GDK „Gavella“. Ostvarila je brojne uloge u filmovima (“U sredini mojih dana”, “Dok nitko ne gleda”, “Puška za uspavljivanje”, “Između Zaglula i Zaharijusa”, “Rusko meso”, “Ne dao Bog većeg zla”, “Što je muškarac bez brkova”, “Libertas”…), tevleizijskim serijama (“Obiteljska stvar”, “Olujne tišine”, “Zlatni vrč”, “Drž’te lopova”, “Prava žena”, “Crno-bijeli svijet”, “Počivali u miru”, “Brak je mrak”, “Luda kuća”, “Mamutica”…) i nizu kazališnih predstava kao članica ansambla &TD i Gavella kao i izvan tih kazališta (predstave “Poslije Hamleta”, “Dundo Maroje” na Dubrovačkim ljetnim igrama i dr.). 2020. nagrađena je u Crnogorskom narodnom pozorištu za ulogu Arkadine u „Galebu“, 2011. dobitnica je Nagrade hrvatskog glumišta za ulogu Kate u „Kati Kapuralici“ na Dubrovačkim ljetnim igrama, 2014. je dobila Godišnju nagradu Valadimir Nazor za kazališnu umjetnost za ulogu Olge u predstavi „Tri sestre“ kazališta Gavella, a prošle godine je osvojila Večernjakovu ružu u kategoriji Glumačko ostvarenje godine za ulogu Ksenije u televizijskoj seriji „Crno bijeli svijet“. Odlikovana je i redom Danice s likom marka Marulića za zasluge u kulturi.

Ističe da joj je kazalište još uvijek jedan od najvećih gušteva u životu, ali da osobito voli raditi na radiju. Rad s mladim budućim glumcima izrazito ju motivira i zanima i drži da u glumačkom poslu nikad ne prestajemo učiti.

Gosti predavači

Kroz tromjesečni rad kao i u završnim vježbama na sceni pridružit će nam se vrhunski umjetnici i profesionalci. Uz druge goste iznenađenja, neki od njih su Nina Violić, Sven Medvešek, Dražen Šivak i Šiško Horvat Majcan.

Nina Violić

Nina Violić glumica je i redateljica. Glumu je diplomirala na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti 1994. Do danas je ostvarila mnogobrojne zapažene kazališne, filmske i televizijske uloge te bila višestruko nagrađivana. Bila je članica ansambla Teatra ITD od 1995. 2007., kada postaje članicom Zagrebačkoga kazališta mladih, a od 2014. godine prvakinja je Drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Zlatna Arena za najbolju sporednu žensku ulogu, Jadranka u filmu “Blagajnica hoće ići na more” 2000., Večernjakova ruža 2002., nagrada za najbolju žensku ulogu na Susretima profesionalnih kazališta za djecu i mlade, za ulogu Mame patke u Ružnome pačetu, a 2011., nagrada za najbolju ulogu na Jugoslavenskome kazališnom festivalu, nagrada publike teatra.hr za izvođačicu 2012. godine. dvije nagrade ulogu Milene u predstavi Ciganin ali najljepši 2018. samo su neke od brojnih nagrada koje je primila za svoja glumačka ostvarenja.

Dražen Šivak

Dražen Šivak nakon studija na Akademiji dramske umjetnosti. dobiva status slobodnjaka i 1998 g. postaje član ansambla &TD, do 2006.g. Igra u svim dramskim kazalištima u Zagrebu, ali i izvan njega. Pokrenuo nezavisnu kazališnu skupinu Grupa (nekad Grupa i Glumci) i, zajedno sa Zijahom A. Sokolovićem, THEARTO projekt edukacije djece kroz umjetnost. Od 2002. do 2009 g. radi na ADU kao asistent na Katedri scenskog pokreta. Djelovao je u hrvatskoj i inozemstvu. U Mađarskoj je pokrenuo Thearto projekt na poziv Mu szinhaz iz Budimpešte. Sudjeluje u stvaranju klaunske scene u Hrvatskoj, surađujući s redateljicom i klaunskom učiteljicom Lee Delong. U 2019.g. u Barceloni pohađa Nouveau Clown Institute, pod vodstvom klauna Janga Edwardsa. Dobitnik je velikog broja nagrada za glumačka ostvarenja. Redovno drži radionice na temu prisutnosti i autentičnosti izvodjača, te kreativnosti.

Sven Medvešek

Sven Medvešek djetinjstvo je proveo u Beču a diplomirao je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. . Nakon Akademije Sven Medvešek ulazi u angažman HNK u Zagrebu, od 1993. djeluje kao samostalni umjetnik. 2002. godine postaje vanjski suradnik na Akademiji dramske umjetnosti, a 2004. počinje biti u stalnom radnom odnosu kao docent na Odsjeku glume. Nastupao je na hrvatskom, ali i na engleskom, njemačkom, talijanskom i francuskom jeziku koje tečno govori. Ostvario je broje uloge na u filmovima (“Oficir s ružom”, “Sedma kronika”, “Agonija”, “Polagana predaja”, “Potonulo groblje”, “Infekcija”, “Libertas”…) i televizijskim serijama, kao i nastupe u Dramskom programu hrvatskog radija. , a od 2008. u asamblu je GDK “Gavella”. 1997. godine dobio je nagradu Zlatna arena, za ulogu u filmu “Mondo Bobo” na Pulskom festivalu. Za svoj je glumački rad nagrađen mnogim prestižnim nagradama kao što su Zlatni vijenac 1991. godine, Vladimir Nazor 1992., Zlatna arena 1997 za glavnu mušku ulogu u filmu “Mondo Bobo”. Nagrada grada Zagreba 1997. te Nagrada Dubravko Dujšin 2002.

Šiško Horvat Majcan

Šiško Horvat Majcan završio je studij glume i lutkarstva na Umjetničkoj akademiji u Osijeku 2010. godine. Za vrijeme studiranja radio je u Gradskom kazalištu Joza Ivakić, Dječjem kazalištu Branko Mihaljević, HNK Varaždin, HNK Osijek, Hrvatski Dom Vukovar, a glumio je u predstavama kao što su Čudnovate zgode šegrta Hlapića, Dundo Maroje, Mačak u čizmama i mnogim drugima. Igrao je razne uloge u domaćim serijama a snimio je i nagrađenu radio-dramu Jerihonska ruža u režiji Anice Tomić. Od 2009. je suradnik Programa za djecu i mladež HRT-a, sinkronizira animirane filmove, igra u kazališnim predstavama za djecu i odrasle.

Paola Slavica

Rođena je u Zadru 29.12.1990. gdje završava svoje osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje. Svoja prva kazališna iskustva stječe u dramskom studiju pri Hrvatskom narodnom kazalištu u Zadru,a potom aktivno sudjeluje u profesionalnim produkcijama HNK Zadar.
2010. godine upisuje Umjetničku akademiju u Osijeku, a na kojoj 2012./2013. godine završava preddiplomski studij glume i lutkarstva u klasi izv.prof. Bore Stjepanovića i redateljice Ljudmile Fedorove. Neke od zapaženih kazališnih uloga : Francesco u Genijalni genije“ KLZ u režiji Tamare Kučinović – a za istu ulogu na 17.ASSITEJU u Čakovcu nagrađena je za najbolje žensko glumačko ostvarenje, Djevojka u „Nečisti i djevojka“ KLZ u režiji Renea Medvešeka i brojne druge. Od 2014.godine vanjski je suradnik pri Kazalištu lutaka Zadar, a 2016. godine seli u Zagreb gdje radi kao slobodna umjetnica u nekoliko različitih kazališta – Mala scena (Tko je ubio pašteticu), Gradsko Kazalište Žar ptica (Durica, Mala Sirena), Teatar Tirena (Dno Dna), Kazalište Smješko (Lara u svijetu životinja), Teatar poezije (Šest lica Anne Borongaj), Kazalište Knap (Pod naponom), Gradsko kazalište “Kristalna kocka vedrine” u Sisku (Olga i Lina, Don Quijote), Luda Kuća (Cabaret Joj Hrvati), Teatar Itd (Važnije polovice). Također radi projekte pri televiziji i filmu. 2018. godine osniva umjetničku organizaciju Teatar “Mašina Igre” koja ostvaruje uspjeh s prvom produkcijom, monokoreodramom “Pod naponom” koja je prema ocjeni kritičara proglašena najboljom malom predstavom u 2018.godini.

2019. godine u koprodukciji s Teatrom Itd u Zagrebu, režira predstavu “Važnije polovice” autorica Beatrice Kurbel i Mirne Rustemović. Kroz svoju umjetničku organizaciju, osim produkcijom profesionalnih predstava, bavi se i edukacijom kroz seriju radionica koju organizira pod nazivom “Drama u tri čina”- radionice dramaturgije pod vodstvom Jelene Kovačić, Pr-u kulturi pod vodstvom Dalibora Jakusa te radionica Kritike pod vodstvom Igora Tretinjaka. Također od 2016. do 2019. godine radi kao dramski pedagog i voditeljica dramskih skupina za odrasle u Umjetničkoj organizaciji Točka na i u Zagrebu.