TEČAJ FOTOGRAFIJE – pripreme za studij snimanja 

Danas je fotografija dostupnija no ikad, digitalni mediji i pametni telefoni opremljeni su mnoštvom aplikacija koje su pojednostavnile sam nastanak fotografije, ali i znatno utjecale na vizualnu kulturu i način gledanja vizualnog sadržaja. Mnoštvo današnjih simplificiranih opcija fotografiranja skriva cijelu pozadinu razvojnog puta fotografije.

Tečaj je koncipiran kao priprema za prijemni ispit za studij snimanja, ali predstavlja i koristan intenzivni tečaj za sve one koji se žele ozbiljnije baviti fotografijom. Program je zamišljen kao kombinacija predavanja o povijesti fotografije te njezinih estetskih značajki poput kompozicije i svjetla, kao i osnovnih tehničkih elemenata vezanih uz prirodu fotoaparata. Kao što je upoznavanje s njegovim karakteristikama, zadatostima i odabirom opreme potrebnom za realizaciju vlastitih ideja. Izuzetno važan segment pripreme za prijemni ispit je praktični rad u kojem će polaznice i polaznici stvarati svoju fotografsku mapu uz superviziju na tjednoj bazi i uz međusobnu komunikaciju. Svakom će se polazniku također omogućiti osnovno upoznavanje s analognom fotografijom uz razvijanje prethodno eksponiranog filma te izradu crno-bijelih fotografija u tamnoj komori.

Tečaj se provodi kroz nekoliko cjelina:

  • Povijest fotografije
  • Upoznavanje s klasičnom crno-bijelom fotografijom – rad na filmu i izrada fotografija u tamnoj komori
  • Upoznavanje s tehničkim aspektima fotoaparata
  • Estetski momenti fotografije – svjetlo, kompozicija
  • Supervizija napretka kandidata i rad na projektima polaznika
  • Literatura

Cijeli se proces završava produkcijom 30 fotografija, koliko je i potrebno za pristupanje prijemnom ispitu.

Poželjno je posjedovanje vlastite osnovne fotografske opreme, no moguća je i posudba pojedinih komada opreme i literature, ovisno o potrebi i dostupnosti.

Prijavite se na vanda@prozorutv.hr


Trajanje tečaja: 3. 5. – 11. 7. 2021.
12 termina, ukupno 24 puna sata (3 predavanja, 7 individualnih susreta i 2 zajednička susreta- analiza i pregled radova) uz dodatne upute i konzultacije s mentoricom između susreta.

CIJENA TEČAJA: 3.000,00 kn
Mogućnost plaćanja u dvije rate.
Uključen je i materijal, oprema i studio za razvijanje analognog filma.

Prijave otvorene

O voditeljici

Nina Đurđević profesionalna je fotografkinja već više od 20 godina. Diplomirala je snimanje na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu te završila Master program za fotografiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Redovno izlaže od 1998. godine i do sada je ostvarila četrdesetak samostalnih i skupnih izložbi. Članica je ULUPUH-a i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Za svoj rad dobila je više pohvala i nagrada.

Izuzev fotografskog djelovanja surađuje i s drugim umjetničkim granama kao koautorica, suorganizatorica i kustosica.